Contact

Bij elk weer ventilatie en geen tocht.

Mechanische ventilatie van kalverstallen

Bij mechanische ventilatie wordt luchtstroming met ventilatoren gecreëerd. Dit kan via onderdruk en via overdruk. Het voordeel van mechanische ventilatie is dat het beter beheersbaar is dan natuurlijke ventilatie en dat er ook op windstille dagen luchtverversing is.

Overdrukbuisventilatie

In de meeste gevallen heeft Vetvice de voorkeur voor overdrukbuisventilatie: een systeem waarmee overdruk in de stal wordt gecreëerd door middel van buizen.

Een ventilator blaast buitenlucht in een buis met zorgvuldig geplaatste gaatjes. Het systeem wordt voor elke stal op maat gemaakt, waarbij het uitgangspunt dat de lucht op kalfhoogte, 1,20 meter, een snelheid heeft van 0,28 meter per seconde. Op elke plek in de stal is er luchtverversing, maar nauwelijks voelbare luchtstroming; het wordt niet door het kalf ervaren als tocht. Doel is om de lucht in de stal 3 tot 4 keer per uur te verversen. Een overdrukbuisventilatiesysteem is een aanvulling op natuurlijke ventilatie en zeer geschikt voor de moeilijke perioden wat ventlatie aangaat; het najaar en de winter.

Buisventilatie is een relatief goedkoop systeem. Nodig zijn een ventilator en een PVC-buis of PVC-doek met gaten, die u bij diverse leveranciers kunt aanschaffen, plus een berekening van de positie en grootte van de ventilator en de gaten door Vetvice. De adviseurs van Vetvicezijn getraind door en werken volgens de principes van de ontwikkelaars en inmiddels ervaren specialisten van dit systeem: professor Ken Nordlund en medewerkers van de Universiteit van Wisconsin, Madison (USA).

Interesse in dit systeem?

Neem contact op met een overdrukbuisventilatieadviseur!

Hoe verloopt een buisventilatie adviestraject?

  • U belt een van de Vetvice adviseurs voor een afspraak.
  • De Vetvice adviseur komt bij u langs voor een gesprek waarin het systeem uitgelegd wordt en het opnemen van de maten van de stal.
  • De Vetvice adviseur gaat aan de slag met de berekening van ventilator en buis.
  • De Vetvice adviseur levert het advies en doet vrijblijvend een offerteaanvraag bij één van de bedrijven die de buizen kunnen leveren.
  • U bevestigd de offerte bij de het bedrijf waar deze is aangevraagd, u besteld de buis elders of u gaat zelf aan de slag met het maken van de buis (in het geval van een PVC buis).
  • U besteld de ventilator en benodigde materialen.
  • U of uw installateur installeert het overdrukbuisventilatiesysteem in de stal.

Het systeem is geschikt voor zowel oude als nieuwe (kalver)stallen.

De kosten voor het systeem

Het volledige adviestraject voor de eerste buis kost u 500 euro ex btw. Voor het advies voor een tweede of eventueel derde buis betaalt u dan nog eens €150,- excl. BTW per buis.
De reiskostenvergoeding bedraagt €0,75,- per kilometer. Afhankelijk van de grootte van de stal en waar u de materialen aanschaft, kosten de buis plus bevestiginsmiddelen €500,- tot €1000,-.

Foto PVC buis.jpg