Contact

Een droog nestje dat behoedt voor afkoeling.

Nestscore voor kalverligplaatsen

Wilt u advies?

Neem contact op met een van onze adviseurs!

Kalveren hebben weinig vet op hun lichaam. Het beetje vet dat ze hebben, is nodig om het immuunsysteem te laten functioneren en om de lichaamstemperatuur op peil te houden wanneer het koud is.

Als de kalverhokken goed worden ingestrooid, kan het kalf zich diep in het stro nestelen en zich daardoor beter warm houden. Zo wordt dat beetje vet niet gebruikt om het dier warm te houden, maar om het immuunsysteem te laten functioneren. Het kalf is hierdoor beter bestand tegen ziektekiemen uit de lucht en de omgeving.

Onderzoek

Onderzoekers op de Universiteit van Wisconsin (USA) hebben onderzocht of de nestscore invloed heeft op het percentage luchtwegaandoeningen bij bepaalde aantallen bacteriën in de lucht. Hiervoor gebruikten zij nestscore 1, 2 en 3, wat gelijk staat aan onderstaande nestscore welke onze adviseurs gebruiken.

  • Nestscore 0: De poten van het kalf zijn niet zichtbaar als het kalf ligt.
  • Nestscore -1: De poten van het kalf zijn gedeeltelijk zichtbaar als het kalf ligt.
  • Nestscore -2: De poten van het kalf zijn volledig zichtbaar als het kalf ligt.

Bron: het boek Jongveesignalen

55.jpg

Het verband tussen nestscore en luchtwegproblemen

In de figuur is het verband tussen de nestscore en het percentage luchtwegaandoeningen weergegeven.

Hier ziet u dat het percentage luchtwegaandoeningen bij ieder aantal bacteriën het laagst blijft bij nestscore 3, waarbij de benen van het kalf niet zichtbaar zijn als het kalf ligt. Strooi daarom de hokken van uw kalveren goed in!

Bron: University of Wisconsin (2008)

Wilt u het hele artikel lezen? Klik hier